Özel Bilirkişi Raporu ve Uzman mütalaasının davadaki etkisi nedir ?

Özel Bilirkişi Raporu ve Uzman mütalaasının davadaki etkisi nedir ?

Özel Bilirkişi Raporu ve Uzman mütalaasının davadaki etkisi nedir ?

Özel bilirkişi raporu (Uzman Mütalaası) bir davada, teknik bilgi gerektiren bir durumun hakimin anlaması adına bir uzman tarafından tekrar ifade edilerek mahkemeye sunulmasıdır. Bu bağlamda bilirkişiler mahkeme yada savcılık tarafından atanabileceği gibi taraflar eksik yada yanlış görülen hususların tespiti için özel rapor alma hakkına sahiptirler. 


Alınan özel raporlar mahkemece yargıtay içtihatleri cmk 67 ve hmk 293 e göre dikkate alınmalıdır. Ancak hakim kendi atadığı bilirkişiye bile itibar etmeme hakkına sahiptir. Devlet bilirkişisi imkan olarak ve yatırılan ücretler olarak az ödenek aldıklarından hayatın olağan akışı profesyonel bir laboratuvar ve ekipmanların ihtisaslaşmanın gerekliliğini ortaya çıkarır.


Profesyonel bir çözüm ve akredite laboratuvarın bilimsel gücünü arkasına alan taraflar kendini daha iyi savunma imkanı  bulurlar ve nispeten sonuçlar 20 katına kadar daha hızlı çıkar. Örneğin 6 ayda biten bir bilirkişi doğrudan bir rapor ile 1 haftada bitebilir. Tecrübelerimiz özel rapor alan kişilerin davalarında ortalama 2 yıl kara geçtiklerini göstermiştir.  Bu durumdan dolayı Özel Bilirkişi Raporu ile alınan uzman görüşü yaygınlaşmaya başlayan bir uygulama haline geldi.

Popüler Yazılar

Afyon Haberleri